sobota 15. března 2014

PARTNER PSYCHOPAT A JAK JEJ ROZPOZNAT



zdroj: http://elyna.wz.cz

Jak poznám psychopata?
Typický profil: agresivní narcismus a jeho projevy * Patologické lhaní * Grandiózní sebehodnocení * Manipulativní a podvádějící jednání * Nepřítomnost výčitek svědomí nebo pocitů viny * Nerespektování pravidel * Pohrdání člověkem a jeho hodnotami, city * Povrchnost, mělkost (oploštěný afekt) * Nedostatek empatie * Neschopnost přijímat odpovědnost za vlastní činy * Společensky deviovaný životní styl: Potřeba vzrušení a/nebo sklon k nudě * Parazitický životní styl * Špatná sebekontrola * Nedostatek realistických, dlouhodobých cílů * Impulsivita a neschopnost vzdát se okamžitého potěšení pro pozdější užitek * Nezodpovědnost * Kriminalita a univerzální kriminální chování * Promiskuitní sexuální chování


- Psychopatie není nemoc v pravém slova smyslu, je to spíše typ parazitní strategie.
- Nedá se léčit, lze jen mírnit její destruktivní dopad na okolí.
- Psychopatie není ovlivňována prostředím.
- Zážitky z dětství nemohou způsobit psychopatii.
- Pokud psychopata rozeznáte, od profesionálů dostanete tuto radu: UTEČTE!
- Psychopati považují váš charakter, city a vaše osobní hodnoty za ILUZI.


Psychopatie je, bohužel, spíše parazitní životní strategie, než cokoliv jiného: "sport" těch, kteří považují agresivitu za sílu a slušnost za slabost.


Namísto lásky je v nich vědomí přednostního nároku na to, co chtějí. Bývají povzneseně nad věcí. Své štěstí realizují téměř výhradně na úkor ostatních. Činí tak bez lítosti a bez svědomí. Výzkum psychopatie určil tento problém jako neurobiologický, hovoří o abnormálním uspořádání mozku. Některá centra mozku nejsou propojena, některé části nejsou aktivní.


Budiž to laskavému čtenáři nápovědou. Může vám to připadat nepochopitelné, dokonce i "mystické", ale zkrátka psychopati se na svět rodí a z tohoto světa odcházejí jako psychopati. Nemění se. Výchova na to vliv nemá, jakýkoliv úspěch je pouze dočasný a zdánlivý.

Normální člověk se rozhoduje emotivně, roli hrají city.
Normální člověk chce OBJEKT svého zájmu, po němž touží (a dostane-li to, je uspokojen).
Psychopati ne. Psychopati nikdy nemohou být uspokojeni tímto způsobem.
Emoce jsou u nich silně redukovány. Nerozhodují se emotivně, citově.
Je nefascinuje OBJEKT, tedy to, CO si berou "právě teď".
Oni touží po braní. Je fascinuje, ŽE si něco berou.
Bývá to formulováno tak, že "K světu přistupují skrze kontrolu a moc".
Protože netouží po objektech svého zájmu, nemohou být nikdy uspokojeni.
Nemá význam jim něco dávat, "aby byli spokojení". Potřebují "brát si sami".


Oni sami ví dobře o své odlišnosti a dělají si starosti, aby "se na to nepřišlo". Psychopat je úspěšný jen tehdy "když se to neví". Je tím úspěšnější, čím lépe předstírá, že je normální. Předvádějí "hypernormalitu": je tak "NORMÁLNÍ!!!" (s třemi vykřičníky), okouzlující, vám úplně podobní, vám skvěle přizpůsobení a vůbec přesně takoví, jaké je VY CHCETE VIDĚT. Lépe řečeno: jsou přesně takoví, jaké si ONI myslí, že je VY chcete vidět. Alespoň v začátku. Než vás polapí. Sami si připadají "skuteční mezi iluzorními". Hra končí zpravidla tehdy, když jejich povahu a pravé úmysly odhalí jejich vlastní oběť, která unikla z jejich dosahu. A nebo když je zastaví a moci zbaví vnější síla. Pak hořce, přehořce, litují sebe sama.


Agresivní narcismus
1. Nápadné kouzlo, výmluvnost a povrchní šarm
2. Grandiózní sebehodnocení
3. Patologické lhaní
4. Manipulativní a podvádějící
5. Nepřítomnost výčitek svědomí nebo pocitů viny
6. Povrchnost, mělkost (oploštěný afekt)
7. Necitlivý/nedostatek empatie
8. Neschopen přijímat odpovědnost za vlastní činy
9. Potřeba vzrušení a/nebo sklon k nudě
10. Parazitický životní styl
11. Špatná sebekontrola
12. Nedostatek realistických, dlouhodobých cílů
13. Impulsivita
14. Nezodpovědnost
15. Kriminalita v dětství či v průběhu dospívání
16. Problémové chování v dětství či v průběhu dospívání


Zvláštnosti nekorelující ani s jedním faktorem
18. Promiskuitní sexuální chování
19. Mnoho krátkodobých manželských vztahů


Psychopat ví, že působí bolest svým bližním - je mu to však jedno...

LŽOU VŠICHNI, HLAVNĚ Z PROSPĚCHU, TVRDÍ PSYCHOLOG
(autor: Famous)
zdroj: http://www.novinky.cz/zena/vztahy-a-sex/292336-lzou-vsichni-hlavne-z-prospechu-tvrdi-psycholog.html

Profesor Dan Ariely, který se většinu své kariéry zabývá studiem psychologie lži, tvrdí, že lžou všichni, někteří více a jiní méně. Lež je přirozenou součástí života. Pomáhá překonávat lidem překážky a posouvat je k vytouženému cíli. Bohužel se dost často stává, že lidé mají navíc tendenci svým vlastním lžím uvěřit.

Jedním z hlavních důvodů, proč lidé lžou, je bezpochyby fakt, že jim to pomáhá dostat se ke svému cíli. Ať už v kariéře či při sportu, platí jedna ošklivá pravda, neetické chování je často vnímáno jako způsob, jak ostatní porazit.
,,Lidé ale velmi rychle dokážou uvěřit vlastní lži," dodává profesor Ariely s tím, že jsme nejen rádi neupřímní, ale ještě navíc rádi vlastním výmyslům uvěříme. 
,,A lidé lžou spíš v takové skupině, v níž jiní členové také ochotně lžou," dodává Ariely, podle něhož na lež platí jen to, že ji přátelé či rodina netolerují. Pak je v člověku lhaní inhibováno.

CO DĚLAT, KDYŽ SE Z NĚJ VYKLUBE OSEL?
(autor: Cosmopolitan) 
zdroj: http://www.jenprozeny.cz/laska/30367-co-delat-kdyz-nej-zase-vyklubal-osel

,,Ať už vás k erotickým dobrodruhům, líným Honzům, ztraceným existencím či rozpukaným bohémům přitahuje cokoliv, jisté je, že vás tihle psychopati akorát tak okrádají o čas i energii a vzdalují vás od vašeho štěstí. Protože při výběru nového kandidáta na post potěšitele může být těžké přehodit výhybku zajetých kolejí, vyvinuli jsme pro vás plán, díky němuž prohlédnete všechny pasti, které na vás líčí členové Svazu svobodných budižkničemů na lovu obětavé pečovatelky!"


JAK SE BRÁNIT DUŠEVNÍM UPÍRŮM

(autor: Radkin Honzák)
zdroj: http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/radkin-honzak.php?itemid=19706

,,Znám muže, který dlouhá léta, vlastně už od puberty, na ženy působil, jakoby hrál hry. Nejprve je přiměl, aby se do něj zamilovaly, pak si je přitahoval a odtahoval jako jojo a tím je neuvěřitelně psychicky ničil. Takovýchto žen měl i několik najednou a udržoval si je takto dlouhodobě. Vždy měly pocit, že když ještě chvíli vydrží, bude z toho vztah. A když si to myslely nejvíce, on je vždy něčím zcela nečekaně zarazil a oddálil se."


,,Ujasněte si, kdo je oběť; jste to vy. Psychopati se velmi často snaží vzbudit dojem, že trpí vašim jednáním a obviňovat vás za to. Nemarněte čas ani nervy jejich litováním. Pouze s vámi manipulují.3. Ujasněte si, kdo je oběť; jste to vy. Psychopati se velmi často snaží vzbudit dojem, že trpí vašim jednáním a obviňovat vás za to. Nemarněte čas ani nervy jejich litováním. Pouze s vámi manipulují."

,,Tak jsou i lidi, kterým se lidově říká energetičtí upíři. Často jsou to právě osoby blízké, protože těm se nedá moc odmítnout. A nejhorší je asi když je upírem rodič a má v podstatě hodné a naivní dítě. Než todítě pozná, že jeho psychika byla zneužita a svedená na úplně jinou kolej, je často dospělé. I když to pak rozpozná, tak asi nejhorší je, že v dětství se naučilo tuhle schématickou roli - oběť, která trpí, ten, kdo vždycky přijme vinu a cítí se špatně, případně je mu vina podsunuta."

,,Takový má problém v dospělosti vůbec reagovat zdravě a bohužel si často najde i partnera podobného ražení a začnou spolu hrát hru, která má hodně společného s hrou, co hrál dětství s problematickým rodičem. Tam, kde by se jiný bránil, tenhle se automaticky cítí vinný - no a s takovým člověkem si pak okolí dělá co chce, ten je na nejlepší cestě být využíván celý život a všude podvědomě zaujmout roli oběti."

dotaz z blogu (ponechán bez odpovědi): ,,Pane doktore, dokáže zraněný narcis / machiavelista / psychopat "odpouštět" svým obětem? Třeba ke stáru dojde náhledu ( pod vlivem nemoci a bezmoci) na to, jak ohavně se choval. Nebo je pro něj bytostně nemožné přiznat si (sám pro sebe) vlastní vinu? Přestanou tyto typy vnímat ostatní lidi jako věci? Jejich amygdala jim to neumožní, protože není schopná vývoje?"

JAK LÉČIT PSYCHOPATY, KTEŘÍ SE DOSTALI K MOCI?
(autor: Česká pozice)
zdroj: http://www.ceskapozice.cz/domov/politika/karel-janecek-jak-lecit-psychopaty-kteri-se-dostali-k-moci


JANEČEK: Psychopat je člověk, který nemá žádný cit. Dělá pouze to, co si myslí, že je pro něho výhodné, bez ohledu na to, jak škodí ostatním. Psychopat je schopen zabít malé dítě, pokud by si mohl myslet, že se mu to vyplatí. Když se takový psychopat dostane k moci, ovlivňuje také lidi ve svém blízkém okolí, například spolupracovníky. Takže i relativně slušného člověka pak může psychopat nakazit. Bohužel státní systém, respektive státní správa, není vůči těmto jevům odolná. Je to začarovaný kruh špatnosti. Etické hodnoty dostávají na frak. Typickým příkladem je podle mého názoru Mirek Topolánek. Na začátku to nebyl vyložený ,,hajzl“, jenomže se tím systémem nechal úplně rozebrat. Když to dojde do úplného důsledku, z psychopata se stává sociopat. To je člověk, který se chová jako psychopat, ale do tohoto stavu je dohnán okolnostmi. Myslím, že to jsou především sociopati. Tito lidé mají minimální etické hodnoty, nepřijde jim špatné škodit ostatním, okrádat je. Jako by stále žili pod heslem ,,kdo nekrade, okrádá rodinu“. Nemyslím si, že například Roman Janoušek by byl psychopatem. Je to ale naprostý – a promiňte mi to slovo – zmrd.

ČESKÁ POZICE: Myslíte, že jsou tito sociopati, jak je nazýváte, vnitřně šťastní? Že jsou spokojení s bohatstvím a mocí, které nashromáždili?
JANEČEK: Vůbec si to nemyslím. Nejsou spokojení, i když se jim dočasně daří. Janoušek budiž příkladem. Myslíte, že je náhoda, že dopoledne jede autem ,,na mol“ a srazí člověka? Mám informace od více lidí, že už poměrně dlouhou dobu je zničený. I když se těm černým duším krátkodobě daří, po určitou dobu si mohou vychutnávat svou moc. Každý jim leze do zadku, jsou arogantní ke svým podřízeným, zaměstnancům a tak dále. To uspokojení je krátkodobé.

ČESKÁ POZICE: Co na sociopaty platí? Utahovat si z nich, parodovat je divadelními hrami?


JANEČEK: Jistě, korupčníky musíme ostrakizovat. Protikorupční fond například chystá konkrétní projekt, který čeká na schválení správní rady. Krásným příkladem je nová protikorupční cestovka ,,Corrupt Tour“. Takové aktivity se snaží, aby společnost na korupčníky nahlížela s despektem. A to ty černé duše ničí.


DOKUMENT O MANIPULUJÍCÍCH PSYCHOPATECH, VLÁDCÍCH SVĚTA A MOCI
(autoři: Misha Votruba, Václav Dejčmar)
zdroj: http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10439752092-ryba-smrdi-od-hlavy/

Anotace
O manipulujících psychopatech, vládcích světa a moci. Připravili Misha Votruba a Václav DejčmarV roce 2008 zachvátila svět mohutná finanční krize. Její rozsah šokoval většinu expertů. Spolu s mnoha osobnostmi jsme si položili otázku – jak je to možné? Co je v západním společenském systému hlavou ryby ("fishead"), která podle lidového rčení smrdí jako první a způsobuje, že je naše společnost náchylná na nečekané katastrofy takového druhu? Jako by světové elity – bankéři, manažeři i politici - zcela selhali ve svých rolích. Možná stojí za to začít odtud. Kdo jsou lidé, kteří drží moc a jejich rozhodnutí mají přímý či nepřímý dopad na životy milionů ostatních?Jedna z odpovědí přišla z nečekané strany - od předních odborníků na psychiatrii, kteří díky novým diagnostickým technologiím odhalují nemilosrdnou pravdu: Každý stý člověk žijící v západní společnosti trpí některou z fo rem psychopatie. Ačkoliv tento pojem zná nepoučený laik spíše z filmů o masových vrazích, ve skutečnosti se jen pouhý zlomek jedinců z této skupiny dopouští násilné trestné činnosti, za kterou nakonec skončí ve vězení. Mnohem větší zastoupení mají neviditelní psychopati mezi námi, jejichž diagnóza je dobře maskována a často není známa ani jim samým. Tito lidé trpí formou poškození mozku a jejich reakce na mezilidské vztahy nevykazují obvyklé rysy, jako je svědomí, soucit či empatie. Přesto (anebo právě proto) bývají podle konvenčních měřítek velmi úspěšní a často zastávají vedoucí a řídící pozice. Mohou být nekontrolovatelní psychopati na vlivných postech hrozbou pro stabilitu komplikovaného řádu západní společnosti? Nepředstavují "fishead", který hledáme?Ale obraťme na chvíli naši pozornost jinam. Od počátku devadesátých let zahajuje svůj zlatý věk jiný neviditelný fenomén. Dochází k rapidnímu nárůstu spotřeby antidepresiv a anxiolytik (léků proti úzkosti) - jinými slovy pilulek štěstí. Tyto léky milují všichni: pacienti, lékaři i výrobci. Jejich konzumenti bývají výkonní, spokojení, bez zbytečného ostychu. Lékaři si připadají mocní, k zázraku stačí jediný recept. A farmaceutické firmy počítají zisky. Konzumace pilulek štěstí začala být chápána jako moderní a přijatelný způsob řešení psychických obtíží mezi všemi vrstvami západní společnosti. V určitém životním období přiznává užívání těchto léků každý třetí dospělý Američan a výjimkou dnes nejsou ani domácí mazlíčci, kteří končí na antidepresivech po smrti majitele. Avšak pilulky štěstí nefungují jako pračka, myčka nebo jiní pomocníci v domácnosti, které nám přinesla technologická revoluce. Chemický zásah do normálního fungování mozku odstraňuje nejen depresi a úzkost, ale také přirozený pocit zodpovědnosti a schopnost adekvátně hodnotit riziko. A taková změna se snadno promítne do každodenních rozhodnutí. Zatímco na individuální úrovni můžeme činit chybné úvahy v souvislosti s vlastním majetkem a životem, politici a manažeři velkých korporací mají moc činit chybné závěry ohledně majetku a životů nás všech. Zdá se, jako by naše společnost byla plná šťastných lidí. Rozesmáté tváře vidíme všude – v televizi, novinách, časopisech. Jak ohromný posun se udál za pár stovek let, kdy jsme byli obklopeni zejména trpícími tvářemi svatých? Nepředstavuje však naše lačná touha po štěstí – štěstí za jakoukoliv cenu – naprosto chybný cíl, za který jednou všichni draze zaplatíme? "Fishead", který se pokoušíme objevit?Chceme stále víc. Kdo z nás dokáže říct dost? Co mám, mi stačí a jsem za to vděčný? Chceme více štěstí a nestydíme se ho získávat instantně v prášku, nikoliv jako přirozenou odměnu za dobře vykonanou těžkou práci nebo za konečný úspěch po dlouhém čase sebezapírání. Psychopati touží získat více moci, avšak nikoliv proto, aby ze svých vedoucích pozic mohli prospívat celku, ale pro moc samu, neboť ta je často jedinou náplní jejich prázdných životů. Mezitím se svět stává stále globálnější, lidé závislejší na svém pohodlí, a světové bohatství se nevyhnutelně koncentruje v rukou úzké skupiny lidí. Celý systém začíná být víc než kdy dříve náchylný na selhání globálních rozměrů... V současné civilizaci se obrovská akumulace intelektuálního poznání dostala do masivního nepoměru s emoční vyzrálosti. Nepředstavuje "fishead" celý tento vývoj, ke kterému bez otázek a s velikým úsměvem na rtech důvěřivě směřuje naše společnost?

JAK POZNAT PSYCHOPATA
(autor: Wikihow.com)

http://cs.wikihow.com/Jak-poznat-psychopata


O ŠPATNÝCH LIDECH
(autor: František Koukolík feat PF UK)

https://www.youtube.com/watch?v=nudcnJtc5Bw


ČTRNÁCTERO PSYCHOPATA

(1) Tvař se jako přítel, jednej jako špion.
(2) Žádáš-li o pomoc, apeluj u druhých lidí na vlastní zájmy, nikdy ne na vděčnost.
(3) Nedůvěřuj svým přátelům, raději se nauč využívat své nepřátele.
(4) Dbej o svou pověst, mnohé na ní záleží.
(5) Nikdy nedělej sám, co za tebe mohou udělat druzí.
(6) Vyhýbej se nešťastníkům a smolařům.
(7) Nauč se činit lidi na sobě závislými.
(8) Uplatňuj kromě nepoctivosti i poctivost a štědrost, abys odzbrojil svou oběť.
(9) Nevyzrazuj své záměry.
(10) Vždy říkej méně, než je třeba.
(11) Své nepřátele bez milosti likviduj.
(12) Udržuj ostatní v nejistotě a vytvářej atmosféru nepředvídatelnosti.
(13) Nikomu se nesvěřuj.
(14) Udeř pastýře a ovečky se rozprchnou.






Žádné komentáře:

Okomentovat